450 jaar herdenking Slag op de Mookerheide

13 en 14 april 2024

Slag op de Mookerhei begint in Heumen

Maar weinig mensen zullen denken: het was in Heumen dat de Slag op de Mookerhei begon.  Toch is dat waar. De Spaanse aanvoerders Sancho d’Avilla en Bernardino de Mendosa hebben de tijd genomen om in 1574 vanuit het machtige kasteel van Heumen het slagveld te verkennen, hun plannen te maken en een val op te zetten voor het huurlingenleger van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau. Daarom bijt Heumen het spits af in het herdenkingsweekeinde van 13 en 14 april aanstaande. Zaterdag 13 april, tussen 11.00 uur en 14.00 uur is de Protestantse kerk in het dorp even centrum van de wereld en de geschiedenis. In en rond het historische Sint Joriskerkje zijn de activiteiten voor de herdenking.

In het kerkje is een monument ter nagedachtenis aan de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau die bij de Slag op de Mookerheide het leven lieten. Beiden zijn spoorloos verdwenen, waarschijnlijk verzwolgen door het moeras ten zuiden van Mook. Het is een cenotaaf, een leeg grafmonument. In 1891 is het door F.L.Stracke gemaakt. Geloof speelde bij plaatsing nog een belangrijke rol want het monument moest komen in de “meest naburige, trouw bezochte protestantse kerk”. Op de buitengevel is in 1939 een door Jacques Maris gemaakt herdenkingsmonument voor de Grenstroepen geplaatst.
Op het programma staat het St. Georgiusgilde. Dit eeuwenoude gilde is buiten met trommels en vaandels present.  Binnen is het historische zilverwerk te zien. De schildjes van de koningsschutters hebben de eeuwen doorstaan en zijn nog altijd het trotse bezit van het Gilde. Al ver voor deze veldslag is het Gilde opgericht. Het fungeerde als een soort militie die voor orde, rust en veiligheid zorgde in de woelige tijd rond het begin van de zestiende eeuw. Na al die eeuwen speelt het gilde nog altijd een belangrijke rol in het dorp.
Ex-Nijmegenaar, tegenwoordig Enschedeer Hans Dom maakt op de zes snaren en de klankkast van zijn gitaar een muzikaal stripboek over de dagen voor en van de Slag op de Mookerhei. Hij schetst een (Spaans) muzikaal beeld van Heumen dat dan omgeven is door kampementen van het Spaanse leger van zo’n 4000 a 5000 man.
Vocal Group New Challenge uit Heumen verhoogt het historisch gevoel met gezang.

Al in 1200 stond op de plek van de huidige kerk een kapel die bij het kasteel van Heumen hoorde, gesticht door de Franse monniken van de abdij Valerie-sur-Somme. Zij hadden in Overasselt hun regionale hoofdzetel. De kapel groeide uit tot volwaardige kerk en kwam met de reformatie in handen van de protestanten. De naam bleef gehandhaafd, (Sint) Joriskerk.

Petra Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.