Onthulling van het gedenkteken Airstrip B91 en presentatie van de wandeling ‘Kop van Malden’

Petra Thijssen en Jacques Pouwels luisteren aandachtig naar het verhaal van de heer Jo Groenen

Sinds 7 augustus jl. staat er een gedenkteken en informatiebord aan het zandpaadje: Het Airstrippad te Malden. De officiële opening hiervan werd verricht door burgemeester Marriët Mittendorff en group captain Stuart Gregory van de Royal Airforce. Op deze plaats lag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een belangrijk vliegveld van de geallieerden. Uiteraard is dit vliegveld allang verdwenen maar is nu een historische plaats voor Malden om zeker niet te vergeten.

Group captain Stuart Gregory van de Royal Airforce sprak de gasten toe na de onthulling van het gedenkteken. Hij gaf aan dat tijdelijke vliegvelden ook nu nog aangelegd worden met PSP-platen (Pierced Steel Plank). Maar”, benadrukte hij, ,,laten we ons ook realiseren dat het hier niet gaat om dit stukje grond, maar dat het gaat om de piloten die hier vandaan vertrokken zijn voor onze bevrijding. Piloten ook die dat vaak niet hebben overleefd.”

Airstrip B91

Airstrip B91 werd in maart 1945 in zeventien dagen aangelegd. Dertien woningen moesten er voor wijken. De startbaan was 1.400 meter lang en 40 meter breed en had een omvang vanaf de sportvelden van Union tot de Molensingel in Malden. Voor de aanleg ervan werd de grond tot een diepte van zo’n 60 centimeter afgegraven en daarop werden 50.000 stalen PSP-platen gelegd.  In de maanden dat het vliegveld werd gebruikt, was het de thuisbasis voor verschillende typen gevechtsvliegtuigen, maar ook Dakota’s die er kwamen voor het vervoer van gewonden en krijgsgevangenen. Het vliegveld werd gesloten op 20 april 1945.

Wandeling Malden

Door burgemeester Mittendorff werd ook het Ommetje Kop van Malden samengesteld door de Stichting Heemkunde Malden in samenwerking met de Gemeente Heumen, gepresenteerd aan het publiek. Deze wandeling door de geschiedenis van Malden is 7,5 kilometer lang en voert langs bijzondere historische plaatsen, zoals naar het Maas Waalkanaal, over het Landgoed De Elshof en langs het nieuwe gedenkteken waarmee het Maldense vliegveld Airstrip B91 herdacht wordt.

De wandeling is te downloaden op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.